Doelen 2020

Sinds begin Januari 2020 heb ik zoals jullie weten, een aantal doelen gesteld. Met deze doelen wil ik bijdragen aan het daadwerkelijk verbeteren van de wereld en in het bijzonder het milieu. Vergroening, reductie van plastic en Co2 zijn de voornaamste doelen. “Vlotter naar een betere wereld”, plant meer dan 10.000 bomen waarvan 7500 in Malawi is daar een onderdeel van.

Ons nieuwe distributiecentrum en kantoor is dan ook volledig gasloos en duurzaam. We zijn tevens bezig om helemaal over te gaan op elektrisch vervoer in de “Last Mile”. Daarnaast is het bedrijf zelfvoorzienend in energie. Er worden rondom insectenhotels en bijenkorven geplaatst en willen de eerste groene HUB van Houten te zijn.

Een van mijn grote doelen was en is 10.000 bomen planten dit jaar. Inmiddels zijn er door de stichting TreesforAll 2000 bomen geplant op de bomenplantdag van afgelopen 18 maart.

1000 in de Pan in Noord-Brabant en 1000 in Oeganda! In het najaar worden er nog 800 bij geplant, het begin van het zogeheten TSN-bos is inmiddels gemaakt!

Des temeer een reden om nog groter te denken en dus besloot ik me te richten op Malawi. Daar heb ik goede betrouwbare contacten. Zij zijn bezig arme boeren en de lokale bevolking te helpen hun grond weer vruchtbaar te krijgen en te zorgen dat het weer groen wordt. De bomen, arbeids- en grondkosten zijn daar vele malen lager dan in Europa. Daarom kan er meer gedaan worden. Naast het vergroenen zorgen we tegelijkertijd dat ondervoeding aangepakt wordt.  En we zorgen ervoor dat de plaatselijke bevolking handel kan gaan drijven!

Het voorstel: Talandira Harvest Center Moringa en Fruit Tree Project

Locatie: Lilongwe-gebied.

Opdracht> 7500 Moringabomen en 150 fruitbomen

De visie is om 7500 Moringa-bomen te planten op 3 hectare land en rond de huizen van de boeren die men opleidt in Kalulu Village.

Wat is de Moringa-boom?

 • Moringa Oleifera (de meest effectieve van 13 soorten), bekend als ‘de wonderboom’, is de meest voedzame plant ter wereld. Alleen de bladeren kunnen miljoenen levens redden. Gram voor gram, bevatten deze kleine blaadjes: 7x de vitamine C van sinaasappels. 3x het kalium van bananen. 2x het eiwit van yoghurt.  4x de vitamine A van wortels. 4x het calcium van melk. Vitamine B1, B2 en B3, Chroom, koper, ijzer, magnesiumkalium, proteïne en zink. Wanneer gedroogd, nemen deze aantallen toe. 15x meer kalium van bananen. 17x meer calcium van melk. 10x meer vitamine A dan in wortels. 4x meer eiwit dan in eieren. 25x meer ijzer dan spinazie etc.
Doelen:
 • Bomen planten om een groenere wereld te krijgen en onze CO2-productie te reduceren.
 • De klimaatveranderingen te verminderen en de bomen populatie in Malawi te verbeteren.
 • Bomen planten in de dorpen, als omrastering en als potentiële voedselvoorziening voor de boeren (fruitbomen) en voedingssupplement (Moringabomen)
 • Demonstreren van de gezondheidsvoordelen van Moringa aan de mensen die ze opleiden in de omgeving. (Met Moringa-oogst van ons land).
 • In de toekomst: inkomen voor de boeren door het programma van de bladeren oogst en misschien in de toekomst de zaden van de bomen.
 • Helpen bij het verminderen en reduceren van ondervoeding in het leven van de boeren en hun families. Evenals eventuele nieuwe families die we helpen in Malawi.
Plan:
 • Plant Moringa-bomen op 3/4 van hun land in oktober 2020; Moringa-bomen groeien gemakkelijk uit zaden of stekken. Ze groeien snel, zelfs op arme grond.
 • Moringa-bomen worden aangeplant samen met fruitbomen, maïs, citroengras, citronella, paprika of soja. Onderzoek toont aan dat de integratie van andere gewassen in het Moringa-systeem de algehele winstgevendheid en productiviteit zal verhogen.
 • Plant Moringa-bomen rond de huizen van de trouwe boeren als een natuurlijk omrastering in de lokale dorpen.
 • Huur bewakers in om het land in de gaten te houden om te voorkomen dat geiten de bomen eten, stelen enz.
 • Meer banen creëren.
 • Potentiële markt in Europa.
 • In de toekomst onderzoeken we de export van het poeder naar Nederland en Canada om zo nog meer te kunnen doen.
 • Verkoop het poeder in de lokale gemeenschappen om ze te leren.  Moedig hen aan hoe ze een bedrijf voor zichzelf kunnen runnen.

Zo hoop ik met stichting “Vlotter naar een betere wereld” bij te kunnen dragen aan het gezonder worden van onze aarde. Met de start van dit bomen project probeer ik anderen te inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *