In december 2020 plantten we in samenwerking met Karin van Meeuwen van Stichting Stephanos meer dan 6000 Moringa bomen in Lilongwe, Malawi.
Bijna een jaar later, brak daar rond september-oktober 2021 het warme seizoen aan.
Alle bomen zijn rond dezelfde tijd geplant en toch is hun groei heel verschillend. Met compost is de bodem voedzamer gemaakt. Mest wordt opgehaald bij lokale koeien- en kippenboeren. Als de termieten het zaad niet opeten dan decompenseren ze. En als ze het droge materiaal wel opeten, dan is altijd hun ontlasting alsnog voedzaam voor de bodem. Mogelijke krijgen sommige stekken dan toch meer zon en weinig water of is de grondkwaliteit nét anders? Zijn er meer of juist minder termieten aanwezig?
In de acht velden zie je duidelijk verschillen. In sommige velden zie je dat de boompjes kaal zijn, deze zullen extra bemest worden of anders worden ze herplant. Soms lijkt het ook heel lokaal een wat ‘slechter’ stuk te zijn. En laten we de invloed van de hongerige geiten niet vergeten. Moringa bomen laat je eerst een jaar groeien, het jaar erop kun je snoeien.
Rondom alle bomen ligt een mulg-laag zodat de bodem en het bodemleven niet verbrand door de zon. Bovendien gaat op deze manier het water beter de grond in. Deze manier van farmen wordt aan de boeren geleerd.
Op hetzelfde land zijn 150 fruitbomen geplant, met als doel om de kinderen van de zondagsschool en het voedingsprogramma van fruit te kunnen voorzien. De verschillende bomen zullen ongeveer over 1,5 jaar hun eerste vruchten geven. Vooral mango’s, sinaasappels, guaves, avocado’s, peren en papaja’s.
De Moringa is een heuse wonderboom voor de mensen in Malawi. Het bijzondere is dat de bladeren goed zijn voor bijna alles. Een ultiem gezonde bron van voedingsstoffen. De bladeren worden gedroogd en daar wordt poeder van gemaakt. Met een theelepel van dit poeder per dag, zou je ondervoeding de wereld uit kunnen helpen. Een ondervoed kind of volwassene die gedurende een aantal weken drie keer per dag een theelepel Moringa poeder neemt, is niet meer ondervoed. Er zit 10x zoveel calcium in als in melk en 6x zoveel eiwitten als in een ei. Het vitamine C gehalte is iets minder hoog. Kinderen en volwassenen hebben na een paar weken gebruik van het poeder hun kracht weer terug. Ook de shelter op het terrein is een nieuwe aanwinst. Zowel bescherming tegen de zon als tegen de regen, zodat kinderen beschut deel kunnen nemen aan het voedselprogramma.